Шарланът – новата звезда в кухнята

Здравословните домакинства отдавна са добре запознати със зехтина и неговите ползи. Той е използван основно като салатен дресинг и за овкусяване на ястия. Подобряване на здравето на сърцето, стабилизиране на кръвното налягане, намаляване на риска от инсулт и подобряване на мозъчната функция са само някои от здравословните предимства на тази супер храна.

Завръзката е, че през последните години цените значително се повишиха и към 2024г. 1 литър висококачествен зехтин достига 35-40лв. Много производители са принудени да понижат качеството на продукцията, за да компенсират високата цена на маслините като суровина. Това кара любителите на класическия зехтин да търсят по-достъпни алтернативи.

Един от най-търсените заместители на зехтина е студено-пресованото слънчогледово олио – или т.н. ‚шарлан‘. Този забравен традиционен български продукт е също толкова впечатляващ, колкото зехтина, и предлага същите ползи за здравето, но на много по-ниска цена. В България цената на шарлана е 3 до 4 пъти по-ниска от тази на класическия зехтин. Това се дължи основно на широката достъпност на слънчогледовите семена и тяхната ниска цена.

Какво точно представлява шарланът?

Мнозина не знаят, че слънчогледовите семена всъщност са по-богати на хранителни вещества от маслините. Стандартното рафинирано олио е вредно за здравето, тъй като преминава висока термична обработка, което окислява мазнината правейки я токсична и унищожава всички полезни свойства на слънчогледовата семка. Това се прави поради много по-бързото и евтино извличане на мазнини от семката. Шарланът от друга страна се извлича много бавно и на ниска температура. Това запазва изцяло полезния характер на слънчогледа и не окислява мазнината правейки я напълно безопасна за консумация. Друга важна черта на шарлана е, че за разлика от олиото, се прави от изцяло обелена семка. Това прави вкуса му изключително приятен.

Полезен ли е Шарланът?

Тъй като в процеса на извличане не се използва висока температура, всички полезни витамини, минерали и омега мазнини се запазват. Сред тях са витамините A, D и E, цинк и омега 3, 6 и 9. Всъщност студено-пресованото слънчогледово олио има повече хранителни ползи от зехтина.

Безопасен ли е Шарланът?

Студено пресованото слънчогледово олио е здравословен избор за все повече хора. Въпреки това има редки случаи на алергии, но те обикновено са към прашеца на слънчогледа, а не към маслото, извлечено от семената му.

Тъй като е висококалорично, студено пресованото слънчогледово масло трябва да се използва умерено и като заместител на други мазнини в диетата.

Трябва ли да добавите шарлана към ежедневието си?

Да, шарланът е незаменим източник на полезни вещества, които полагат основа за здравословен и балансиран хранителен режим. Olleo е водеща марка на българския пазар, отличаваща се с най-чист и качествен шарлан. Всяка капка Olleo е елексир извлечен от златните слънчогледи на България!