Слънчогледово Олио – Рафинирано и Студено Пресовано

Слънчогледовото олио е добре познато на всяко домакинство в България. Извлича се от семената на слънчогледа, има мек вкус и висока точка на димене. Това прави олиото универсален продукт за готвене, пържене и сотиране. Какви обаче са разликите между популярното рафинирано олио и изгряващото на пазара студено пресовано слънчогледово олио (т.н. шарлан).

Начин на производство

Рафинирано олио: Слънчогледовите семена се нагряват и пресоват механично, за да се извлече маслото. Полученото сурово олио минава през множество процеси на рафиниране при които се отстраняват примесите, цветовете и миризмите. Резултатът е чисто и неутрално на вкус слънчогледово олио.

Шарлан: Шарланът се извлича при ниски температури (под 50°C), за да се запази максимално естествения вкус, цвят и хранителни вещества на слънчогледовата семка. При този метод се избягва използването на висока топлина или химикали, в резултат на което се получава олио богато на полезни мазнини, витамини и минерали.

Хранитени свойства

Рафинираното слънчогледово олио има по-слаб вкус и по-висока точка на димене от студено пресованото олио. При процеса на рафиниране се отстраняват естествените антиоксиданти и хранителни вещества, като витамини и омега мазнини, но въпреки това маслото е безопасно поради ниското си съдържание на наситени мазнини и високото съдържание на моно- и полиненаситени мазнини.

Студено-пресованото слънчогледово масло запазва полезните вещества на слънчогледовите семена. То е богато на витамини, антиоксиданти и полифеноли, включително витамините A, D и E, цинк и омега 3, 6 и 9. Наситеният златист цвят на маслото показва запазените хранителни вещества. Въпреки че може да има малко по-ниска точка на димене от рафинираното масло, то все пак е подходящо за повечето методи на готвене.

Ползи в кухнята

Рафинираното слънчогледово олио има неутрален вкус и висока точка на димене, обикновено около 227°C. Това го прави идеален избор за готвене при висока температура, като например пържене във фритюрник.

Шарланът често се предпочита в кухнята заради специфичния му вкус и полезните му свойства. Той е изключително подходящ за салатов дресинг и за запържване на тиган. В последните години става популярна алтернатива на зехтина поради многократно по-достъпната си цена.

Кое е правилното олио за вас?

Когато избирате между рафинирано и студено пресовано слънчогледово олио, трябва да имате предвид вашите кулинарни предпочитания, предназначение и желания вкусов профил. Ако търсите олио с висока точка на димене, подходящо за универсално готвене, рафинираното слънчогледово масло е надежден вариант. Ако обаче цените естествения вкус на слънчогледовите семена и искате да се възползвате от хранителните ползи, студено пресованото слънчогледово масло е идеалното допълнение към вашата кухня.