Разликата между зехтина и шарлана

Зехтин или Шарлан

Изборът на подходящо олио за готвене и овкусяване може да се окаже трудна задача, тъй като има многобройни възможности на пазара. Двата най-популярни избора на съвременните домакинства в България са слънчогледовото и маслиновото олио, като все повече на мода става студено-пресованото олио или така наречения ‚шарлан‘. И двете масла имат уникални качества, аромати и ползи за здравето, които ги правят незаменими в много кухни. В тази статия ще ви запознаем с характеристиките на зехтина и шарлана, ще разгледаме разликите между тях и ще ви насочим кое да използвате в кухнята си спрямо вашите специфични нужди.

Шарлан:

Шарланът се извлича от слънчогледовите семена чрез механично пресоване при ниски температури. Този метод на извличане запазва естествения вкус, аромат и хранително съдържание на олиото. През последните години шарланът придоби популярност като здравословна и по-достъпна алтернатива на зехтина.

Зехтин:

Зехтинът е основна част от средиземноморската кухня. Той е ценен заради богатия си вкус и многобройните му ползи за здравето. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво, обикновено чрез механични процеси или студено пресоване. Зехтинът се предлага в различни варианти –  екстра върджин, върджин и рафиниран, като екстра върджин зехтинът е най-ценен поради минималната си обработка и високото си качество.

Вкус

Студено пресованото слънчогледово олио има сравнително мек вкус, което го прави идеално за повечето кулинарни приложения, без да засенчва естествените аромати на съставките.

От друга страна, зехтинът е добре известен със своя богат и характерен вкус. Той върши чудесна работа за овкусяване на салати и ястия.

Готвене

Шарланът има по-висока точка на димене от зехтина, което го прави подходящ за готвене при висока температура, като печене, запържване и сотиране. Важно е да се има предвид, че и зехтинът и шарланът не са подходящи за пържене във фритюрник.

Здравословни ползи

Шарланът е добър източник на много витамини, минерали и омега мазнини. Освен това той е антиоксидант, който поддържа здравето на кожата и укрепва имунната система.

Зехтинът е известен със своите предпазващи сърцето свойства, съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и подобряват сърдечносъдовото здраве.

Цена

В България цената на зехтина е в пъти по-висока от тази на студено пресованото слънчогледово олио. Фактът, че шарланът има предимства в много категории, кара множество домакинства да го предпочитат през зехтина.

Кое да изберете?

Изборът между шарлан и зехтин зависи от кулинарните ви предпочитания и методи на готвене. Ако предпочитате олио, което е по-безопасно за готвене, има повече ползи за здравето и е на достъпна цена, няма как да сгрешите с шарлана. Но ако не можете да се разделите със специфичния вкус на зехтина, то може да пробвате да го консумирате в комбинация с шарлан, за да извлечете максимално ползите и от двата продукта.